ANKARA BÜYÜKŞEHİRDEN SIVI GÜBRE DESTEĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİRDEN SIVI GÜBRE DESTEĞİ

ABD Başkanı Joe Biden 8 Kasım'da yapılacak ara seçimlere kısa süre kala, yüksek karlar açıklayan petrol şirketlerine seslenerek, Üretimi artırıp Amerikalıların maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olun dedi.

Biden, aksi takdirde petrol şirketlerinin yüksek vergilerle karşılaşacağı tehdidinde bulunarak, Petrol endüstrisi Amerika'ya yatırım yapma ve Amerikan halkına destek olma sorumluluğunu yerine getirmiyor ifadelerini kullandı. Ukrayna'daki savaşa gönderme yapan Biden, petrol şirketlerinin savaştan kar elde etmeyi bırakmaları çağrısında bulundu.

Biden, yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda petrol şirketlerinin aşırı karları üzerinden yüksek vergilerle karşılaşacağını belirtti. Beyaz Saray'ın söz konusu önlemler için Kongre ile eşgüdümlü çalışma başlattığı da duyuruldu.

Konuşması sırasında Biden, Bakın ben bir kapitalistim. Bunu önceden de söylemiştim. Şirketlerin adil karlar elde etmesiyle ve bunu yatırım ve inovasyona çevirmesiyle hiçbir sorunum yok. Ama şu an olan şey bunun yanından bile geçmiyor dedi.

Öte yandan enerji uzmanları, Kongre'de hangi parti üstünlüğü sağlarsa sağlasın, enerji şirketlerine ek vergiler getirecek bir yasanın çıkarılmasının zor olacağı görüşünde. Küresel enerji devleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle yükselen enerji fiyatlarından yararlanarak büyük kar oranları açıklamaya devam ediyor. Shell, bu yıl Nisan-Haziran döneminde kar oranını önceki çeyreğe göre yüzde 26 arttırdığını ve rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Hollanda ve İngiltere merkezli petrol ve doğal gaz devi, yılın ikinci çeyreğinde 11.5 milyar dolarlık kar açıkladı. Exxon Mobil ve Chevron da yüksek karlar açıklayan enerji devleri arasında. İngiliz enerji şirketi British Gas'in sahibi Centrica da 2022'nin ilk yarısındaki faaliyetlerinden 1,5 milyar dolar kar ettiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ise yaz aylarında dünyanın, ilk büyük küresel enerji krizine girdiğini söylemişti. Avrupa'nın birçok yerinde enerji fiyatları artıyor, uzmanlar kış aylarında insanların faturalarını ödemekte zorlanabileceği ve bir enerji krizinin hızla vurabileceği konusunda bir süredir uyarıda bulunuyordu.