AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 Dünya Kupası'nın açılış maçı için gittiği Katar'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi bir araya geldi.

Ziyarette dikkat çeken bir detay da Erdoğan ve Sisi'nin samimi tokalaşma görüntüleri oldu.

Sisi, Erdoğan ile tokalaşırken elini üste koydu.

Politikada tokalaşma sırasında 'baskın güç' anlamına gelen eli üste koyma hareketine karşılık Erdoğan da elini Sisi'nin elinin üzerine koydu.

Temmuz 2013'te Abdulfettah Sisi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteğiyle darbe yaparak Mursi'yi devirerek başa geçmişti. Erdoğan, Mısır askeri darbesini protesto etmek amacıyla Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir simge olan 'Rabia' işaretini Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet anlamıyla kullanıldı. Türkiye-Mısır ilişkileri 2014 yılından sonra koptu.

Mısır askeri darbesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşmiş ve iki ülkenin diplomatik ilişkileri zedelenmişti. Erdoğan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, Sisi'yi 'tiran' olarak nitelemişti.

Erdoğan, 'Darbecileri meşrulaştırmam' diyerek, 2019 yılında katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun resmi yemek programına Sisi ile aynı masada bulunmamak için katılmamıştı.

İYİ GENÇLİK İFTARDA BULUŞTU İYİ GENÇLİK İFTARDA BULUŞTU

Erdoğan, katıldığı bir canlı yayınında da Sisi ile ilgili şunları söylemişti: Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım. Serbest bırakmadığı sürece biz kalkıp Sisi'yle görüşemeyiz. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir. Sisi göreve geldiğinden bu yana 42 kişiyi idam ettiler. En son 9 genci idam ettiler. Bu bir defa yenilir yutulur bir lokma değildir. Mısır halkı bizim canımız ciğerimizdir ama Sisi asla!

Erdoğan'ın 2019 İstanbul seçimlerinde ''Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz?'' sözleri ile dikkat çekmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP iktidarının geçmişteki açıklamalarına rağmen Sisi ile bir araya gelmesine muhalefetten tepki yağdı.

GÜLTEKİN UYSAL: AR DAMARI OLMUŞ KÂR DAMARI

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 'Ar damarı olmuş kar damarı!' diye tepkisini dile getirirken, daha önceki şu tweet'ini yeniden paylaştı: ''Rabia işareti' bile yapamaz hale geldiniz; Sisi ile arayı düzelteceğiz diye…'

MUHARREM İNCE: RABİA'DAN EL SIKIŞMAYA…

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Rabia'dan el sıkışmaya. Darbeci Sisi'den, dostum Sisi'ye…

ÇAVUŞOĞLU'NUN O TWEET'İNİ HATIRLATTI: ŞİMDİ NE OLACAK?

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Türkiye'de darbelerin destekçisi, Esed'in yakın dostu CHP'nin şimdi de Mısır'da Sisi ve darbecilere koşmasına şaşırmıyoruz' şeklinde 2013 yılında attığı tweeti hatırlatarak, 'Şimdi ne olacak darbe sevici Mevlüt?' diye sordu.

'KATİL İLAN ETTİĞİ SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ'

Tuncay Özkan açıklamalarının devamında, 'Erdoğan 'Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir.' diyerek katil ilan ettiği Sisi ile görüştü. Biz bunca derdi niye çektik? Bunca şehit niye verdik Erdoğan?' ifadelerini kullandı.

Muhafeletten tepkiler şöyle devam etti:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak: 'Anadolu'da güzel bir söz vardır: 'Siyasette adama kirlettiği testiden su içirirler.'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: 'Erdoğan 'katil ve firavun' dediği Sisi ile el ele, göz göze gayet mutlu.'

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz: '2019 Yerel Seçimlerinde; 'Pazar günü Sisi mi diyeceğiz Binali Yıldırım mı diyeceğiz? Mesele bu kadar önemli.' Bugün Katar'da aşağıdaki fotoğraftan anlaşılan artık Sisi denilmiş. Şimdi mesele Binali Yıldırım ne olacak?'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: Muhalefeti yıllarca meydanlarda rabia işareti eşliğinde Sisi'cilikle, darbecilikle suçladın. Şimdi hiçbir şey olamamış gibi zalim, katil, darbeci dediğin adamla kucaklaşıyorsun. Ya kaybettirdiklerin?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Rabia işareti de tarih oldu. Önce 'darbeci Sisi'ydi, şimdi 'dostum Sisi' oldu. 'Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Mısır halkı bizim canımız ama Sisi asla!' diyen Erdoğan, katil diye seslendiği kişiyle el sıkıştı. Nereden nereye… Tarih: 1 Temmuz 2016

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: Erdoğan, 'Katil, darbeci, zalim' diyerek bugüne kadar demediğini bırakmadığı, 'Aynı masaya oturmam' dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar'da buluştu. Ey yandaşlar, troller, sırada hangi işaret var? Malum Rabia işareti artık istenmeyen sembol ilan edildi!

GELECEK PARTİSİ'NDEN TEPKİ

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: Ülkemizin çıkarlarını ve itibarını korumak için hiçbir ülkeyle ilişkilerimizin kesilmemesi en doğrusudur. Ancak bundan da önemlisi ülkemizin itibarının bu şekilde ayağa düşürülmemesidir! Bütün muhalefeti yıllarca Sisi olmakla suçlayıp, defalarca Sisi'ye katil deyip masasına bile oturmam diye tafra yapıp, ardından da gayet mutlu ve gülen bir yüzle elini sıkmak milletimizin haysiyetine hakarettir!

Kaynak:bizimankara.com.tr