İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yetkin Öztürk ve partililer, Meral Akşener ile Mansur Yavaş ile Çin Büyükelçiliği'nin geriliminin ardından Çin Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bıraktı. İYİ Parti'liler Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği önünde bir araya geldi. İYİ Parti İl Başkanı Öztürk açıklamasında şunları kaydetti:

Sayın Basın Mensupları;

Sözlerime başlamadan önce tüm dünyanın gözü önünde Çin tarafından soykırıma ve asimilasyona tabii tutulan Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu, acılarını paylaştığımızı belirtmek; nefes aldığımız sürece zulmün ve zalimin daima karşısında duracağımızı, mazlumların susturulmaya çalışılan sesi olacağımızı açıkça dile getirmek istiyorum.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile yaşam hakları, aile hayatları, düşünce, ifade, din ve vicdan özgürlükleri garanti altına alınan Doğu Türkistan Türklerine uyguladığı soykırım ve asimilasyon politikalarından ötürü Çin yönetimini şiddetle kınıyoruz.

Resmi adı Çin Halk Cumhuriyeti olmasına rağmen kendi devlet sınırları içerisinde yaşayan Doğu Türkistan halkına sistematik bir şekilde işkence uygulayan ve insan haklarına asgari düzeyde dahi riayet etmeyen söz konusu devlet, 1990 yılında Barın Katliamı olarak adlandırılan insanlık suçuna dair paylaşımlarımız nedeniyle Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'i ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'ı doğrudan hedef almıştır.

Bununla da yetinmeyen Pekin yönetimi devletimizin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşın bir meydan okumaya girişmiştir.

Bilinmelidir ki Türkiye, Birleşmiş Milletler'in kurucu metnine sadık kalmak suretiyle söz konusu metinde yer alan temel ilkeler olan devletlerin egemen eşitliği, toprak bütünlüğü ve içişlerine karışmama ilkelerine sadakat noktasında sicili en temiz devletlerdendir. Partimizi ve Genel Başkanımızı hedef alarak Türkiye'ye yönelik savrulan tehditlere karşı sessiz kalmamız mümkün değildir. Devletimizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü hiçbir devletin küstahlığına malzeme edilmeyecek ölçüde kutsalımızdır. Dolayısıyla insan hakları ve özgürlüklerini hiçe sayan, Doğu Türkistan Türklerine karşı sistematik bir şekilde insanlık suçu işleyen Pekin yönetiminin diplomatik lisana aykırı bu küstahlığını en yüksek perdeden kınadığımızı tekraren tüm kamuoyuna ilan ederiz.

VEFAT HABERİ VEFAT HABERİ

Ve son söz olarak Pekin yönetimini aklını başına almaya davet eder muhatabının Ankara ve Yüce Türk Milleti olduğunu hatırlatır ve Çinli diplomatlara kadim Türk tarihini yeniden okumalarını, Türk'e parmak sallamadan önce Çin Seddi'ne tekrar bakmalarını tavsiye ederiz!

Kamuoyuna saygılarımla…

İYİ Parti Ankara İl Başkanı

Yetkin ÖZTÜRK