Komşu ilçemiz Çamlıdere'nin Belediye Başkanı Hazım Caner Can, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Gerede Tüneli çıkışına kuracağı HES'e 'doğaya zarar vereceği' iddiası ile karşı çıktı.

Bize hiç samimi gelmiyor. Çünkü üyesi olduğu ABB Meclis'inde bu karara zamanın da ''Evet'' diyen de kendisi!

Ve ayrıca bu projede bölge insanından en az 40-50 kişinin ekmek yiyeceğini, faydalanacağını unutan, bölgeyi ve bölge halkını çok düşünen(!) Caner Can'a hatırlatmış olalım. Caner Can'ın oldu bittiye getirildi dediği projenin meclis kararlarının alındığı tarihlere bakmasını ve bilgi edinmek istiyorsa Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni aramasını tavsiye ediyoruz.

Caner Can'ın ve Çamlıdere Belediyesi'nin yapmış olduğu açıklamaya ABB Şirketi Belka AŞ'den cevap ise şöyle;

''Çamlıdere Belediye Başkanımız Sayın Hazim Caner Can, vatandaşlarımıza gönderdiği bir mesajla bazı yanıltıcı bilgiler vermiş ve bu açıklamaya bizi mecbur bırakmıştır.

Öncelikle mesajın girişinde yer alan; 'belediyemize hiçbir bilgi verilmeden, oldubittiye getirilerek' ifadesi çok şaşırtıcı bulunmuştur. Çünkü sözü edilen proje yıllardır hazırlıkları yapılan, kaynak aktarıp somut adımlar atması bize nasip olan bir projedir.

Kısaca özetlemek gerekirse;

1. ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 01.06.2017 tarihinde Eşik HES Fizibilite Raporunun Hazırlanması Hizmet Alım İhale yapılmış, 27.10.2017 tarihinde rapor ASKİ Genel Müdürlüğünce Onaylanmıştır.

2. 19.03.2018 tarihinde hazırlanan fizibilite raporları esas alınarak çalışmalar başlatılmış, Eşik Regülatörü ve HES Projesi Yapım İşi için 05.06.2018 tarihinde Proje Hizmet Alım İhalesi yapılmıştır.

3. Söz konusu projenin, Hidroelektrik Üretimi Amaçlı Su Kullanım Hakkı Başvurusu 15.10.2019 tarihinde Ankara Valiliği tarafından uygun bulunmuştur.

4. ASKİ Genel Müdürlüğü iştiraki olan BELKA A.Ş. Yönetim Kurulunca, Eşik Regülatörü ve HES yapımını da kapsayan Sermaye Artırımı Kararı, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi/ Plan ve Bütçe Komisyonunca 20.12.2019 tarihinde uygun görülerek hazırlanan Rapor Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sunulmuştur.

5. Eşik Regülatörü ve HES Projesi Yapım İşinin de içerisinde yer aldığı BELKA A.Ş. sermaye artırımı talebi, 10.01.2020 tarih ve 51 Karar Numaralı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Kararı ile oylanarak oybirliği ile kabul edilmiştir.

6. Söz konusu projenin ÇED Sürecine ilişkin 28.05.2020 tarihinde Bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara, proje hakkında görüşlerini bildirmeleri için dağıtımlı yazı yazılmıştır.

7. Projenin vatandaşlarla şeffaf şekilde paylaşılması için düzenlenecek Halkın Katılım Toplantısı 05.06.2020 tarihinde iki adet Yerel Gazete'de İlan edilmiştir.

8. Halkın Katılım Toplantısı 19.06.2020 tarihinde Yoncatepe Köyü Cami avlusunda, muhtarlar, köy sakinleri ve diğer bölge halkı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri nezaretinde yapılmıştır.

9. Vatandaşların proje hakkında bilgi edinmesi ve ihtiyaç duymaları halinde başvuracakları iletişim bilgileri kendileri ile paylaşılmıştır.

Yani, yıllardır konuya ilişkin bu kadar çalışma yapılırken, Belediye başkanımız konuyu hiç duymamışsa Çamlıdere adına maalesef daha üzücüdür. Yıllar önce proje ihalesi yapıldığında kendisine bilgi verilmediyse, üyesi olduğu Büyükşehir belediye meclisinde konu görüşülürken duymadıysa, ÇED raporu için gönderilen Bakanlık yazılarını görmediyse, yerel gazetelerde ilan edildiğinde bari duymuş olmalı demek zorundayız. Çünkü sadece yetkililer değil vatandaşlarımız da bilgi sahibi olsun diye, şeffaf bir şekilde 19 Haziran günü Çevre ve Şehircilik bakanlığı yetkililerinin de katıldığı toplantıda vatandaşlarımıza proje anlatılmıştır.

Sayın Çamlıdere Belediye Başkanımız mesajının devamında 'Çamlıdere baraj çıkışına kurulmak istenen hidroelektrik santrali' diyerek bu defa projenin yeri hakkında yanlış bilgi vermiştir.

Hidroelektrik santrali, Çamlıdere Barajı çıkışına değil, Barajın yaklaşık 7 km öncesinde Gerede tüneli çıkışına planlanmaktadır. Açık derede akan suyu enerjiye çevirmek suretiyle, ASKİ'nin aylık 40 milyon liraya yaklaşan elektrik gideri azaltılıp, buradan yapılacak tasarrufla daha fazla altyapı yatırımı yapılabilecektir. Yapılacak HES, yerleşim yerlerini ve doğayı kesinlikle olumsuz etkilemeyen, Gerede tüneli çıkışındaki suya yöneliktir.

Yine Sayın Çamlıdere Belediye Başkanımız mesajında vatandaşlarımızdan aldığı güçle Hidroelektrik santraline hayır dediklerini ifade etmektedir. Proje yıllardır gündemdeyken herhangi bir itirazda bulunmayan, konu Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülüp, bu yatırımın yapılması için sermaye artırımı yapılırken itiraz etmeyen başkanımızın şimdi niye ve neye hayır dediği anlaşılamamıştır.

Bütün Çamlıdere halkının bilmesini isteriz ki; Büyükşehir Belediyemiz ve ASKİ Çamlıdere'nin aleyhine hiçbir proje yapmayacağı gibi, tam tersi bu projenin yapım ve işletme aşamasında birçok Çamlıdereliye iş imkanı sağlayacak olması bile önemli bir kazanç olarak görülmektedir.

Çamlıdere'nin hayrına, Ankara'nın faydasına olan bu proje için yıllar önce adımlar atılmış, kaynak aktarıp başlatmak bu döneme kalmıştır. Çalışmalara başlarken de hiçbir oldu bitti yapılmamış, konu Sayın Çamlıdere Belediye Başkanımızın da üyesi olduğu Büyükşehir Belediye meclisinde görüşülmüş, bununla da yetinilmemiş şeffaf yönetim anlayışımız gereği gazetelere ilan verilip, vatandaşlarımıza ve muhtarlarımıza anlatılmıştır.

Sayın Çamlıdere Belediye Başkanımız eksik bilgileri olduğu anlaşılan; proje çalışmalarının başlama tarihi, yeri, faydaları, ASKİ'ye ve dolayısıyla Ankara altyapısına katacakları, Çamlıdere halkına sağlayacakları, sunacağı iş imkanları gibi konularda daha detaylı bilgi almak isterse yetkililerimiz büyük bir memnuniyetle bunu da yerine getireceklerdir.''

Caner Can'ın sosyal medyada yapmış olduğu açıklama ise aşağıda;

''HES ( Hidro Elektrik Santrali Projesine HAYIR ...

Gerede tüneli çıkış Noktasında HES ( HİDRO

ELEKTRİK SANTRALİ ) Projesine Çamlıdere Belediyesi

olarak HAYIR Diyoruz ...

Belediyemize her hangi bir bilgi verilmeden oldu bittiye

getirilmek istenen HES Projesinin iptali ile ilgili gerekli

itiraz ve çalışmalara Belediyemiz tarafından Başlanılmıştır.

Gücümüzü Çamlıdereli Hemşehrilerimizden alıyoruz ve

bu haklı mücadelemizde bizleri yalnız bırakmayacağınıza

İNANIYORUM ...''

H. Caner Can

İYİ’LER BAYRAMDA BİR ARAYA GELDİ İYİ’LER BAYRAMDA BİR ARAYA GELDİ

Çamlıdere Belediye Başkanı