OKUMUYORUZ

Okumuyoruz. Okumayan insanlarız, okumayan toplumuz. Nedense okumaya karşı soğuk bir yapımız var. Okumayı toplumca bir zaruri ihtiyaç olarak görmüyoruz. Kitap okumayı ihtiyaç olarak görmeyince sıkılıyoruz okumaktan…

Oysaki okumaya en çok ihtiyacı olan bir toplumuz. Düşünün bir kez Türkiye'de kaç kişi çıkar kitap okuyan;yapılan bir araştırma sonucu durum içler acısıdır.% 3 civarında bir kitap okuyan vardır.Kaç kişinin evinde kitaplığı olan ve bu kitapları okuyan vardır. Kitaplığı bir süs veya dekorasyon gibi evinde bulunduranları kastetmiyorum. Zenginlerin evlerinde kitaplıklar süs gibidir genelde...

Günümüz Türkiye'sin de okumak bir zorunluluktur. Çünkü okuyan insanlar, karanlık içinde ateş böcekleri gibidir. Ateş böceğinin ışığı ne kadar güçlü olursa yaşadığımız zifiri karanlığı o kadar çabuk yırtar...

Okuyan insan karanlık perdenin ardında Aydınlık bir dünya olduğunu bilir. Dünya da süregelen hayata, yaşama bakış açısı farklıdır. Okumak farkında olmaktır aslında tehlikenin…

Okumuyoruz, okumaya sıra gelmiyor her nedense. TV'lerdeki pembe dizilerden, köreltici kadın programlarından yada birbirimizin dedikodusunu yapmaktan sıra gelmiyor okumaya. Süper medya tarafından köreltilmeye çalışılan beyinler düşünemez olmuş. Gittiğimiz misafirliklerde dahi günün dizisini kaçırmayan, izlediği maçın hakeminin hayatını dahi ezbere bilen, sahaya çıkacak ilk on birliye yorum yapan bir toplum olmuşuz. Pembe dizilerdeki aşkı izlemişiz, birbirlerine olan ihanetlerine merak salmışız. Bilinçsizce sarılmışız, kim ne derse inanmışız. Söylenen her sözün doğruluğunu sorgulayamamışız. İnanmışız kulaktan dolma bilgilere. Alkışlar tutmuşuz anlamadan.

Bilinçli olmak bir nevi eylemselliktir. Bilinçli insan haksızlıklara ve yalana karşı koyar. Tahammülü yoktur haksızlığa. Dünyanın diğer ucunda ağlayan çocuğun göz yaşlarını akıtır içine.

Türk ve Dünya edebiyatını kimler okumuştur örneğin. Yaşar Kemal, Fakir Bayburt, Kemal Tahir, Hikmet Kıvılcımlı, Atilla İlhan, Nihat Behram, Sabahattin Ali, Yakup Kadri, Nazım Hikmet, Necati Cumalıyı kaç kişi okumuştur? Ya da bu yazarların günümüzde adını kaç lise öğrencisi duymuştur. Dünya Klasiklerinden Dostoyevski, Victor Hugo, Maksim Gorki, Balzac, Tolstoy gibi yazarları kimler okumaktadır.

Okumayan insan bilinç taşımayan insandır. Şöyle anlatmak gerekirse bunu yüzyıllar öncesi bir Çin Kralının, diğer krallara hitaben söylediği bir söz vardır. Açık bir şekilde anlatmaktadır günümüzde okumayan insanı. Bu söz aynen şöyledir; ''Ey Krallar, eğer rahat etmek, halkınızı iyi yönetmek istiyorsanız halkınızı cahil tutun. Bilgesizlik eylemdir. Bilgili insan çabuk bozulur, onu yönetmek zordur. Örneklemek gerekirse cahil insan boş, bilgili insan dolu bir küpe benzer. Boş küp işinize yarar, içine turşu, pekmez, su koyarsınız işinizi görür. Oysa dolu küp zaten doludur, hiçbir işinize yaramaz, insanlarda böyledir'' der.

Yüreğinizden Umudun Eksik Olmadığı Yarınlar Sizlerin Olsun

25/04/2018

Hakan SAMUT