ÜZÜMÜN başkenti' olarak nitelendirilen Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü, yapılan açık artırmayla kilosu 150 liradan Manisa Ticaret Borsası tarafından satın alındı. Hasat sevincinin yaşandığı kentte, üzümler traktörde davul ve zurna eşliğinde Manisa sokaklarında dolaştırıldı.

Manisa Ticaret Borsası tarafından 2017-18 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun açılışı ve geleneksel ilk ürün töreni düzenlendi. Ticaret Borsası'nda düzenlenen törene; Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Partili Manisa milletvekilleri Murat Baybatur ve Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, ihracatçılar, üreticiler ve çok sayıda kişi katıldı. Manisa'da yılın ilk çekirdeksiz kuru üzümü, yetiştiricisi Saruhanlı Taşdibi Mahallesi'nde yaşayan Ahmet Karabacak tarafından Ticaret Borsasında satışa sunuldu. Ahmet Karabacak'ın getirdiği 100 kiloluk kuru üzüm, yapılan açık artırmada, kilosu 150 liradan Manisa Ticaret Borsası tarafından satın alındı.

ÜZÜM 396 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI

Törende konuşan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, üretici için kazançlı bir yıl olmasını diledi. Manisa'da 800 bin dekar alanda çekirdeksiz üzüm yetiştirildiğini açıklayan Özkasap, sultaniye çekirdeksiz kuru üzümün meyve gruplarında ihracatta başı çektiğini belirterek, 2016-2017 sezonunda Temmuz sonu verilerine göre, toplam 334 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm tescil edildi. 12 Ağustos'a kadar da 254 bin ton ihracat ile ülkemize 396 milyon dolar kazandırdı. Manisa Ege Bölgesinde üretilen üzümün yüzde 92'sini oluşturuyor dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yılki üzüm rekoltesini Manisa'da açıklamasını isteyen Özkasap, geçtiğimiz yıl kalıntıya yönelik bütün önlemlerin alındığını da hatırlattı. Laboratuvar analizlerine göre bu zamana kadar hiçbir kalıntıya rastlanmadığını duyuran Özkasap, Manisa üzümünün markalaşmasına, tanıtımına yeterince yönelemedik. Bunun için bütün Manisa seferber olmalı ve Manisa üzümünü her yerde tanıtmalıyız. İç pazar ve ihracatta markalaşmalıyız diye konuştu.

CHP'Lİ BİÇER'DEN JEOTERMAL VURGUSU

Çekirdeksiz kuru üzüm törenine katılan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise Alaşehir bölgesinde üzüm bağlarının jeotermalden zarar gördüğünü savundu. Yanında getirdiği fotoğrafları kürsüden gösteren Biçer, üzümlerin hastalıkla boğuştuğunu, bunun nedeninin de jeotermalden kaynakladığını öne sürerek, Jeotermallerle ilgili üzümlerin üstüne gelen bor kalıntıları üzüme, yeraltına suyuna karışıyor. Yakında üzümü yiyemiyor olacağız. Yakında oralarda üzüm üretimi bitmiş olacak. Alaşehir, Salihli, Sarıgöl'de üzüm üretimi kalmayacak dedi. AK Partili Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da, kuru üzümü Avrupa'ya, yaş üzümün de Rusya'ya ihraç edildiğini belirterek, ihracatı artırmak için çalıştıklarını ifade etti. CHP'li Biçer'in jeotermal ile ilgili eleştirilerine de değinen Özdağ, şöyle dedi:

Alaşehir'deki jeotermal ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Tarım, Çevre Şehircilik Müdürlüğü çalışıyor. 'Oradaki tarıma zarar vermesin' diye çalışmalar yapıyoruz. Bizim yer altı ve yer üstümüz kıymetli. Batı dünyası hangi madeni çıkartıyorsa biz de aynı teknoloji ile çıkartıyoruz. Biz bugün yer altı kaynaklarını, nikeli, kömürü, sıcak suyumuzu çıkartacağız. Eğer çıkartmazsak Türkiye fakirleşir.

Son olarak konuşan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise üzümün kent için önemli olduğunu belirterek, üreticinin iyi bir sezon geçirmesini istedi. Konuşmaların ardından Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergün Türek, sezonun ilk üzümünü açık artırmaya çıkardı. Açık artırma sonunda Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, kilosuna 150 lira vererek ilk kuru üzümü aldı. Ardından üretici Mustafa Karabacak'a altın hediye edildi. Yetiştirilen yaş ve kuru üzümler Manisa sokaklarında traktör ve at arabası ile davul zurna eşliğinde dolaştırıldı.

DHA